Skip to content Skip to footer
Diensten

Jouw financiën. Volledig verzorgd.

Groot of klein, binnen- of buitenland - bij ons kan je terecht.

01

BTW-aangifte

02

Aangifte inkomstenbelasting

03

Jaarrekening

04

ICP-aangifte

01

BTW-aangifte

Als eigenaar van een eenmanszaak, vennootschap onder firma (VOF) of ZZP’er is het begrijpen van de BTW-aangifte van essentieel belang om je financiën correct te beheren en aan je fiscale verplichtingen te voldoen. De BTW (Belasting over de Toegevoegde Waarde) is een heffing die wordt toegepast op goederen en diensten in Nederland. Hier is enkele belangrijke informatie en richtlijnen met betrekking tot de BTW-aangifte voor jouw type onderneming:

BTW-plichtigheid en registratie

Als je een onderneming start, moet je bepalen of je BTW-plichtig bent. In de meeste gevallen ben je dat, tenzij je onder de kleineondernemersregeling valt. Bij BTW-plichtigheid moet je je registreren bij de Belastingdienst. Dit stelt je in staat om btw te berekenen en te innen op je producten of diensten.

Btw-tarieven

Er zijn verschillende btw-tarieven van toepassing op diverse producten en diensten. Het algemene tarief is 21%, maar er zijn ook verlaagde tarieven van 9% en zelfs 0% voor bepaalde categorieën.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Als je omzet onder een bepaalde grens valt, kun je in aanmerking komen voor de KOR. Hierbij hoef je geen btw in rekening te brengen en mag je ook geen btw aftrekken.

02

Aangifte inkomstenbelasting

In tegenstelling tot de BTW-aangifte, is de inkomstenbelastingaangifte voor ieder persoon verplicht. Als ondernemer binnen een eenmanszaak, VOF of als ZZP’er, wordt je bedrijfswinst belast als persoonlijk inkomen. Dit betekent dat je inkomstenbelasting moet betalen over de winst die je hebt behaald.

Ondernemersaftrekken

Er zijn specifieke aftrekposten beschikbaar voor ondernemers, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Deze verminderen je belastbaar inkomen, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Fiscaal partner

Het is in Nederland mogelijk om een gecombineerde aangifte inkomstenbelasting te doen met jouw fiscaal partner. Graag bekijken we samen of dit in jouw geval voordeliger is!

 

Inkomstenbelastingtarieven

In Nederland zijn er verschillende belastingschijven met verschillende tarieven voor de inkomstenbelasting. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger het percentage belasting dat je betaalt. Samen zorgen we ervoor dat jij niet teveel betaalt.

03

Jaarrekening

Bij TaxMate begrijpen we hoe cruciaal het is om je financiën in balans te houden en aan de wettelijke verplichtingen te voldoen. Als eigenaar van een eenmanszaak, vennootschap onder firma (VOF) of ZZP’er, nemen we je graag mee door het belang van de jaarrekening en hoe deze van toepassing is op jouw onderneming.

Jaarafsluiting

Voor ZZP’ers, eenmanszaken en VOF’s biedt de jaarrekening een overzicht van de financiële situatie gedurende een jaar. Het bevat informatie over inkomsten, uitgaven, winst en verlies. Hierdoor geeft de jaarrekening inzicht in de winstgevendheid, waarbij deze helpt bij het plannen van toekomstige financiële beslissingen.

Relatie met de inkomstenbelasting

Voor jou als ondernemer, is de jaarrekening nauw verbonden met de aangifte inkomstenbelasting. De jaarrekening vormt namelijk de basis voor de berekening van de belastbare winst die wordt gebruikt bij de aangifte inkomstenbelasting. Het correct opstellen van de jaarrekening is daarom cruciaal om ervoor te zorgen dat de inkomstenbelasting correct wordt berekend en dat alle aftrekposten en belastingvoordelen optimaal worden benut.  

Overige functies

Naast het gebruik van de jaarrekening voor belastingdoeleinden en financiële monitoring, kan deze voor jou ook dienen als belangrijk communicatiemiddel naar externe belanghebbenden. Het verstrekken hiervan kan bijvoorbeeld nodig zijn bij het aanvragen van leningen of kredieten, het aangaan van samenwerkingsverbanden met andere bedrijven, of bij het overtuigen van potentiële investeerders. 

04

ICP-aangifte

ICP staat voor “Intracommunautaire Prestaties” en heeft betrekking op de BTW in de Europese Unie. De ICP-opgave is een rapportage die bedrijven moeten indienen om hun intracommunautaire transacties te melden aan de belastingdienst van hun eigen land. Dit is dus alleen van toepassing als jouw bedrijf, diensten of producten levert aan een ander land binnen de Europese Unie.

Intracommunautaire transacties

Dit zijn transacties tussen bedrijven in verschillende EU-landen. Het kan bijvoorbeeld gaan om de levering van goederen aan een ander EU-land of diensten die aan een bedrijf in een ander EU-land worden geleverd.

Doel van de ICP-opgave

De ICP-opgave is bedoeld om de belastingdienst inzicht te geven in de handel tussen EU-landen, zodat zij kunnen controleren of de juiste btw wordt betaald.

Verplichting

Bedrijven die intracommunautaire transacties verrichten, zijn verplicht om een ICP-opgave in te dienen. Dit geldt meestal voor bedrijven die goederen leveren aan of diensten verlenen aan andere EU-landen, maar er zijn uitzonderingen en specifieke drempelbedragen die per land kunnen verschillen.