Het klinkt als de ultieme ondernemersdroom: een stralende dag en de zon schijnt terwijl jij je koers zet naar een meer om heerlijk te dobberen… op de boot die je via de zaak hebt aangeschaft. Maar is dat ook echt mogelijk? Of loop je het risico om in fiscale stormen terecht te komen?
Laten we eerlijk zijn: wie wil het nou niet? Een boot als bedrijfsuitje, een drijvende vergaderlocatie of gewoon een zakelijke investering om te netwerken met klanten. De fiscale verleiding is groot, want een boot op de zaak betekent dat je de kosten kunt aftrekken en de btw kunt terugvragen. Maar voordat je de boeien uit de schuur haalt, de koelbox uit de voorraadkast en racet naar de supermarkt voor de heerlijke borrelhapjes: er zijn nogal wat haken en ogen aan zo’n aankoop.
De fiscus kijkt mee
De Belastingdienst houdt boten scherp in de gaten. Niet omdat ze graag een ritje mee willen varen, maar omdat ze graag controleren of zo’n boot wel écht zakelijk wordt ingezet. Een boot mag je namelijk alleen op de zaak zetten als je er aantoonbaar zakelijk gebruik van maakt.
Voorbeelden zijn:
- Personeelsuitjes (mits goed onderbouwd kan worden)
- Klantenevents of netwerkbijeenkomsten op het water
- Reclame- en promotiedoeleinden (denk aan een varende showroom)
Maar helaas, een dagje zonnen met de familie op het IJsselmeer valt daar niet onder. Dat ziet de Belastingdienst als privégebruik, en daar moet je bijtelling voor betalen.
Het grijze gebied
Gebruik je de boot ook privé? Dan ben je verplicht een correctie aan te brengen op het privégebruik. Vergelijk het met de bijtelling voor een auto van de zaak. Ook hier geldt: hoe meer privégebruik, hoe hoger de correctie. Bij btw geldt hetzelfde: gebruik je de boot ook privé, dan moet je een deel van de btw terugbetalen.
Het bedrag is vaak gebaseerd op een schatting van het privégebruik of op een kilometer-/ vaartuigenadministratie. In de praktijk kan dit nog best ingewikkeld zijn – en de fiscus zal scherp met je meekijken of je het allemaal volgens het boekje hebt gedaan.
Dus, een boot op de zaak? Het kan, maar het is zeker geen vrije vaart naar fiscale voordelen. Zorg dat je goed bent voorbereid, zodat je niet onverwachts kopje-onder gaat.