Het handmatig opstellen, uitrekenen en versturen van facturen is verleden tijd en een volledig gedigitaliseerd programma neemt dit van je over. In België wordt dit vanaf 1 januari 2026 de nieuwe realiteit. Vanaf dat moment wordt e-facturatie de verplichte standaard, en het platform Peppol speelt daarin de centrale rol.
Onze zuiderburen zien deze deadline steeds dichterbij komen, en in Duitsland is deze standaard al werkelijkheid geworden. Daar zijn alle binnenlandse transacties tussen bedrijven vanaf 1 januari 2025 volledig overgegaan op e-facturatie. Hoelang zal het nog duren voordat Nederland volgt? En, misschien nog belangrijker, wat verandert er precies voor jou als ondernemer?
De keuze om volledig over te stappen komt bij deze landen niet zomaar uit de lucht vallen. Er gaan al langer geluiden rond om e-facturatie verplicht te stellen. Op 5 november 2024 heeft de Europese Unie een unaniem politiek akkoord bereikt over het voorstel ‘VAT in the Digital Age’ (ViDA). Het voorstel is bijna afgerond. Hierin staat onder andere dat alle EU-lidstaten uiterlijk 1 juli 2030 volledig over moeten zijn op e-facturatie voor zowel bedrijven onderling (B2B) als bedrijven die zakendoen de overheid (B2G).
Momenteel is e-facturatie in de meeste landen al verplicht voor transacties met overheidsinstanties en andere aanbestedende diensten (B2G). Dit geldt ook voor Nederland. Door dit ook uit te breiden naar de volledige B2B-sector, hoopt de Europese Unie veel problemen zoals phishing, gegevensdiefstal en btw-fraude aan te pakken. Bovendien wordt de administratie een stuk overzichtelijker doordat er straks één uniform platform wordt gebruikt binnen de hele. EU, Peppol.
In Nederland werkt een deel van de ondernemers al met e-facturatie, omdat het tijd bespaart, fouten vermindert en de administratie een stuk eenvoudiger maakt. Al is er op dit moment nog geen algemene verplichting aangekondigd. Vanaf volgend jaar is e-facturatie in België verplicht voor alle B2B transacties, inclusief transacties met Nederlandse bedrijven. Dus als je veel zakendoet met de zuiderburen, is het slim om niet te lang af te wachten.